Assertiviteit, wat is dat en hoe word je assertiever?

Assertiviteit vergroten behoort tegenwoordig tot één van de belangrijkste leerdoelen en dat is niet geheel zonder reden. Mensen die assertief zijn, kunnen over het algemeen meer voor zichzelf opkomen, hebben zelfvertrouwen en kunnen hun grenzen bewaken. Eigenschappen die essentieel zijn om jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren! Je hoort mensen op de werkvloer er vaak over, maar wat is het nou precies? In deze blog lees je er alles over.

Wat is assertiviteit?

Zoals je nu weet zijn assertieve mensen over het algemeen zelfverzekerd, kunnen voor zichzelf opkomen en weten hun grenzen op de juiste manier te bewaken. Je kunt dit zien als kernbegrippen, want er komt veel meer kijken bij assertiviteit. Als je assertief bent weet je hoe je op een effectieve manier kunt communiceren en kun je een boodschap goed overbrengen. Je zegt wat je denkt, maar laat collega’s in hun waarde. Je zou het ook wel kunnen zien als opkomen voor jezelf, zonder anderen te kwetsen.

Drie manieren om je tot anderen te verhouden

Wist je dat er drie manieren zijn om je tot anderen te verhouden? Je hebt sub assertief, assertief en agressief. Het is dan ook goed om de verschillen tussen deze begrippen te kennen. Sub assertieve mensen hechten weinig waarde aan eigenbelang en juist veel aan het belang van anderen. Assertieve mensen hechten waarde aan hun eigen belang én aan dat van anderen. Agressieve mensen vinden hun eigen belang vaak belangrijker dan dat van iemand anders. Je kunt assertiviteit dan ook een beetje als de middenweg zien.

Het draait om de relatie tussen twee personen

Assertiviteit draait dus eigenlijk om de wisselwerking tussen twee personen. Het gaat er niet om dat je het hardst van de daken kunt schreeuwt of alleen maar voor jezelf opkomt. Je kunt het zien als een communicatiemiddel, niet als karaktereigenschap. Goed nieuws, want assertiviteit kan dus aangeleerd worden. Zelfs verlegen, introverte of stille mensen kunnen uiteindelijk ontpoppen tot assertieve leiders binnen een organisatie.

Hoe word je assertiever?

En dan de hamvraag: want hoe word je assertiever? Je kunt het natuurlijk jezelf aanleren door met bovenstaande punten aan de slag te gaan, maar een assertiviteitscursus werkt vaak het beste. Waarom? Omdat je tijdens zo’n cursus intensief aan de slag gaat met alles rondom assertiviteit. Van ‘nee’ durven zeggen tot voor jezelf opkomen, alle onderdelen komen langs om ervoor te zorgen dat jij meer zelfvertrouwen krijgt. Bij Bedrijfstrainers kun je terecht voor een kwalitatieve assertiviteitscursus waarbij jouw persoonlijke ontwikkelpunten centraal staan!