Meer keuze, meer stress?

Vrijheid is belangrijk. Doen wat je wil, spontaan een terrasje pakken bij mooi weer, een welverdiende vakantie boeken. De definitie van vrijheid is erg variërend. Maar wat als een overvloed aan vrijheid ons juist meer stress geeft? Hoe vind je hier een goed balans in?

Wat is vrijheid?

Om te beginnen is het goed om te weten wat het begrip vrijheid precies inhoudt. Wat voor jou vanzelfsprekend is kan voor de ander juist een gevoel van vrijheid geven. Vrijheid is voor de meeste mensen kunnen doen wat je wil, kunnen doen waar je gelukkig van wordt, van alles kunnen doen zonder tegengehouden te worden door mensen van buitenaf. Of door jezelf. Want je kan jezelf ook belemmeren in jouw eigen vrijheid. Iets waar veel mensen tegenaan lopen. Dit heeft weer te maken met je persoonlijke ontwikkeling.

Te veel willen

Dat belemmeren in je eigen vrijheid begint bij te veel willen. Of jezelf te veel verantwoordelijkheden geven. Een klein voorbeeld hiervan is de hele tijd maar werk blijven aannemen van collega’s. Dat doe je wel even, denk je. En hier gaat het mis. Het kan natuurlijk zijn dat je jezelf wil bewijzen tegenover collega’s, maar dit kan uiteindelijk ook een negatieve wending nemen. Je kan hierdoor meer stress ervaren waardoor je de opdrachten niet optimaal kan uitvoeren. Meer keuze leidt dan tot meer stress. En dat terwijl je zelf de keuze hebt gemaakt om al dat extra werk aan te nemen.

Druk van buitenaf

Een grote factor hierbij is de druk van buitenaf. Bewijsdrang. Altijd het juiste willen doen. Misschien lig ik beter in de groep door dit te doen. Maar waar ben jij in dit verhaal? Wat wil jij echt? Waar word jij gelukkig van? De basis is om een goed balans te vinden tussen de keuzes die je maakt en je eigen vrijheid. Te veel verschillende keuzes en verwachtingen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat jouw eigen vrijheid op een tweede plek komt te staan. Maar het kan ook anders. Wil je graag extra werk blijven aannemen? Dat kan natuurlijk! Zorg ervoor dat je jezelf goed kent en een grens aangeeft. Op deze manier heb je misschien meer keuzes, maar geen stress. En dat is uiteindelijk wat je wil.