Leren waarderen wat je hebt

Ervaar je vaak een gevoel van onzekerheid? Weet je niet waar je staat in het leven? Dé oplossing is leren waarderen wat je hebt. In de tijd waarin we leven zien we constant het perfecte plaatje langskomen wat ons onzeker kan maken. Maar als je verder kijkt heeft iedereen zijn of haar eigen perfecte plaatje. Leren waarderen wat je hebt is de basis voor een gelukkig leven.

Geluk begint bij jezelf

Geluk. Een groot begrip. Een begrip met verschillende definities. Want wat is geluk? En ervaar jij momenteel geluk? De begrippen geluk en waarderen passen dan ook goed bij elkaar. Je kan pas gelukkig zijn als je leert waarderen wat je hebt. Maar ook andersom. Je kan pas waarderen wat je hebt als je gelukkig bent.

Het gras lijkt?

De welbekende zin: het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar is dit wel echt zo? Focus even op het woord ‘lijkt’. Want dat is precies waar het fout gaat. In jouw hoofd kan het lijken alsof de mensen om je heen het altijd leuker, beter en gezelliger hebben. Als je worstelt met jouw eigen geluk kan het zeker zo zijn dat de mensen om jou heen dingen meer waarderen. Stel jezelf eens de vraag: met wie zou ik willen ruilen? Als echt alles kon? En dan niet alleen ruilen voor het geld of het mooie huis, maar het totale plaatje van die persoon. Zou je dan nog willen ruilen? Die ene collega is ontzettend populair op de werkvloer, maar wat niemand weet is dat hij worstelt met een depressie. Of die bekende Nederlander met duizenden volgers, maar die zich eigenlijk erg alleen voelt. Al snel kom je tot de conclusie dat geen enkel leven ‘perfect’ is. Het is maar net hoe jij zelf in het leven staat.

Leren waarderen wat je hebt

Het leven is kort. Waarom zou je jezelf continu blijven afvragen wat je niet hebt, als je ook kan kijken wat je wél hebt? Laat het gras van de buren los en begin met het verzorgen van jouw eigen gras. Je hoeft niet te vergelijken. Je hoeft niet te veranderen. Je hoeft je niet onzeker te voelen. Heb je een mooie vriendengroep? Waardeer deze relaties. Is familie alles voor jou? Waardeer jouw familie. Dit kan de basis zijn voor jouw geluk.

Waarderen kun je leren

Toch lijkt het soms misschien makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Dat waarderen. Maar vergeet niet dat je hierdoor niet onzeker hoeft te worden. Waarderen kun je namelijk leren. Alleen al door het bovenstaande nog eens door te nemen en goed te relativeren. Wat heb je wel? Wat vind je echt belangrijk.Waarvoor sta jij elke dag op? Je bent goed zoals je bent. Uiteindelijk zal je merken dat je een gevoel van tevredenheid gaat ervaren als je leert waarderen wat je hebt.