Dominante leiders winnen zelden

Wilma Mansveld staat bekend om haar stalen leiderschap. Wanneer dominante leiders onder vuur komen te liggen, worden ze arroganter. Arrogantie leidt tot medewerkers die je willen zien vallen.

Sterke leiders zijn prima, zo lang ze luisteren, af en toe een grapje maken en het vizier scherp houden. Wanneer je de indruk wekt het zelf allemaal wel te weten en het in je eentje te willen doen hoef je op niet veel hulp van je team te rekenen.

De overdrijving van dominantie is arrogantie. Des te harder je zaken voor elkaar wilt krijgen, des te meer tegenstanders je krijgt. In plaats van dat je teamleden je informeren, houden ze informatie achter. De leider zonder ondersteunend team werkt zich rot, maar haalt steeds minder resultaat.

Ook bij Mourinho zien we dat zijn succes ten einde loopt. Elke week slaat hij harder naar de pers en zien we zijn resultatenlijstje alleen maar verslechteren. Zelf zegt hij dat hij zijn team nog kan binden. Wie gelooft hem nog en zet zijn kaarten op de Special One. Er zijn maar weinig mensen die hem willen helpen.

Oubollig Ook dominante leiders zijn succesvol dankzij het team. Wanneer dominante leiders mee laten denken, om advies vragen en positieve feedback geven, werkt team voor hen. 

Eigenlijk is het heel simpel: vertrouw je team en geef het vertrouwen en verzeker je van succes. Werk samen met plezier.

Graag nodig ik je uit feedback op dit artikel te geven of een afspraak met mij te maken om je eigen ervaringen en ideeën te bespreken.

Nieuwsgierig hoe u ook meer succes en plezier uit uw team kunt halen? Neem contact met ons op via info@bedrijfstrainers.nl, 0320-224 550 of reageer op dit blog

Met vriendelijke groet,

Dirk Jan Verdoorn

Verdoorn Bedrijfstrainers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.