Werkt het nieuwe werken

Het werd natuurlijk tijd om iets te doen aan al die lege werkplekken op kantoren. Vooral op de woensdag en de vrijdag hebben kantoren nogal eens een trieste aanblik. Als het geld dan even niet meer ruim voorradig aanwezig is, is een trend geboren: het nieuwe werken.

Nieuw gedrag
Het nieuwe werken vraagt nieuw gedrag. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid , initiatief, vertrouwen en zelfredzaamheid. Gedrag en de daarbij behorende vaardigheden  waarmee je in staat bent om onafhankelijk van je vaste collega’s steeds de juiste dingen te doen. Je hebt niet meer je vaste maatjes om je heen en in sommige gevallen werk je voor een deel vanuit huis.

Out of control
De categorie leidinggevenden die gewend was om vooral te controleren op basis van zichtbare productie vindt het lastig om niet meer de hele dag te kunnen zien of mensen aan het werk zijn. In het nieuwe werken maak je afspraken met medewerkers over resultaten. Telefonisch controleren of iemand niet toevallig op het schoolplein staat, hoort daar niet bij. Een medewerker bepaalt immers zijn eigen werkschema.

Mijn werkplek
Voor een grote groep medewerkers is het een nachtmerrie dat ze niet meer kunnen beschikken over een eigen werkplek, met een eigen bureaulade en een reeks van kantoorspulletjes om zich heen. Niet iedereen zoekt even gemakkelijk iedere  dag een nieuwe werkplek. Er ontstaat een ongewilde trend van: vroeg op je werk zijn om in ieder geval je eigen bureau te kiezen.

Lekker thuis werken
Geen gezeur van anderen aan mijn kop. Thuis kan ik veel productiever zijn dan op het werk en ik kan ook nog eens beginnen en ophouden wanneer ik zelf wil. Voor deze categorie medewerkers is het nieuwe werken ideaal. Ze hebben vaak een eigen studeerkamer en kunnen zich  zelf goed motiveren.

Mijn sociale contacten
Ik ging altijd graag naar mijn werk, omdat ik het leuk vond met mijn collega’s. Nu ik iedere keer weer met anderen zit, vind ik er niks meer aan. Steeds moet ik zoeken naar een  leuk plekje. Omdat ik eerst mijn kinderen naar school moet brengen, moet ik maar afwachten waar ik terecht kom. Laatst ben ik maar thuis gaan werken, omdat er geen  geschikte werkplek meer over was.

Succes
Gedrag bepaalt het succes van het nieuwe werken. Flexibiliteit lijkt een vereiste, maar bijvoorbeeld ook je behoefte aan sociale contacten of de wens om afgezonderd te kunnen werken. Er is een grote groep mensen die niet in een grote open ruimte kunnen werken. Succesvolle organisatieverandering begint met het in kaart brengen van het gedrag van de mensen in de organisatie.

Heb jij een mening over het nieuwe werken  geef dan je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.