Het NRTO-keurmerk, wat houdt dit in?

Heb jij al eens gehoord van het NRTO-keurmerk? Het kenmerk garandeert dat het trainings- of opleidingsbureau voldoet aan bepalende kwaliteitskenmerken en garanties. Zodra een bedrijf over een NRTO-keurmerk beschikt ,voldoen zij aan kwaliteitseisen die bepalend zijn voor de betrouwbaarheid van het bedrijf en bieden daarom garanties aan klanten en potentiële klanten. Maar wat is de NRTO precies? En aan welke voorwaarden moet je als bedrijf voldoen?

Wat doet de NRTO?

Allereerst is het goed om te weten wat de NRTO precies doet. De NRTO, Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, beschikt over een eigen keurmerk waarmee zij de kwaliteit en professionaliteit in de opleidingenmarkt achterhalen. Als je geïnteresseerd bent in een training bij een bedrijf die zegt hier gespecialiseerd in te zijn kun je gelijk kijken of dit bedrijf beschikt over een NRTO-keurmerk. Als dit het geval is voldoet het bedrijf aan de, door de NRTO gestelde, kwaliteitseisen. Een bedrijf met een NRTO-keurmerk beschikt over een uitstekende dienstverlening, professionele omgang met klanten, deskundig personeel en is transparant over de producten en diensten die zij aanbieden. 

De NRTO-voorwaarden

Een trainings- of opleidingsbureau die beschikt over een NRTO-keurmerk voldoet aan een aantal NRTO-voorwaarden. Als bedrijf kun je namelijk niet zomaar lid worden van de NRTO. De NRTO-voorwaarden van een NRTO-lid zijn:

  • Transparant zijn over de aangeboden diensten en producten.
  • Zeer professioneel in de omgang met klanten.
  • Er wordt deskundig personeel ingezet op de training te begeleiden.
  • De trainingen die worden aangeboden hebben duidelijke leeruitkomsten.
  • De klanttevredenheid wordt gemeten.
  • Het bedrijf streeft naar continue verbetering.

NRTO-gedragscode

Inmiddels ben je heel wat informatie over het NRTO-keurmerk rijker, maar er ontbreekt nog een essentieel onderdeel: de NRTO-gedragscode. Als een trainings-of opleidingsaanbieder lid wil worden van de NRTO dien je te voldoen aan de eisen van de NRTO-gedragscode. Daarbij zijn er ook nog eens twee verschillende NRTO-gedragscodes. Een NRTO-gedragscode voor de consumentenmarkt en een NRTO-gedragscode voor de business-to-business markt. Om het allemaal iets eenvoudiger te maken zijn er een aantal onderdelen, ook wel beginselen genoemd, die centraal staan in de NRTO-gedragscodes: Zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel. Als het bedrijf voldoet aan bovenstaande beginselen kan zij lid worden van het NRTO en tevens beschikken over een NRTO-keurmerk!  Verdoorn Bedrijfstrainers voert het NRTO keurmerk.