5 slimme technieken om jouw bila een boost te geven!

Je hebt een gaaf idee voor een campagne waar jij samen met jouw collega’s een plan voor moet gaan bedenken, maar wordt er geluisterd naar jouw ideeën tijdens het bila gesprek. Jouw collega of leidinggevende laat je niet uitpraten en zo komt jouw idee nooit op tafel. Dit is simpelweg ontzettend frustrerend. Maar hoe kun jij jouw bila gesprek een boost geven? Wij geven een aantal handige tips!

Wat is een bila?

Maar wat is een bila eigenlijk? De bila betekenis is vrij eenvoudig. Een bila, bilateriaal overleg, kun je eigenlijk zien als een gesprek tussen twee collega’s of met je leidinggevende. Een bila gesprek wordt op de werkvloer veel gebruikt om een individueel overleg aan te duiden. Maar het kan erg vervelend zijn als jouw collega of leidinggevende tijdens een bila gesprek niet goed naar je luistert. Er kunnen allerlei oorzaken voor zijn waarom het bila gesprek niet goed verloopt. Maar er zijn zeker een aantal handige technieken die je kunt gebruiken tijdens jouw volgende bila gesprek. 

Luisteren is de basis

De eerste en misschien wel belangrijkste techniek om jouw bila gesprek een boost te geven is luisteren. Het bila doel is waarschijnlijk dat je ergens over wilt brainstormen met jouw collega of dat je bepaalde ideeën op tafel wilt leggen. Hierbij is luisteren dus echt de basis voor een goed bila gesprek! Train jezelf dus om nog beter te worden in luisteren. Dit kan je doen door zinnen van jouw gesprekpartner te herhalen of samenvatten zodat alles duidelijk wordt. Of door bepaalde punten te  benoemen waar je verder over kan gaan discussiëren. Maar ook het tussendoor stellen van vragen kan helpen tijdens een bila gesprek. Hierdoor vergroot je de kans dat zowel jij als jouw gesprekspartner aandachtig gaat luisteren naar het gesprek. 

Ontdek de gespreksvoorkeur

Vind jij het prettig om het bila gesprek face-to-face te doen, maar heeft jouw collega behoefte aan een kleine samenvatting van de onderwerpen die tijdens het gesprek naar voren komen? Probeer de voorkeuren met elkaar te combineren zodat het bila gesprek goed verloopt. Dit kan tegelijkertijd ook een bila afspraak worden. Een bila voorbereiden kan zowel voor jou als jouw collega erg fijn zijn. Schrijf bijvoorbeeld een paar punten of vraagstellingen op die je tijdens het bila gesprek wilt gaan behandelen. De kans dat er naar je geluisterd wordt als je een bila afspraak maakt met jouw collega is een stuk groter!

Maak beide partijen verantwoordelijk 

Zodra jij een bila afspraak maakt met een college gaat hij of zij ervan uit dat jij iets gaat doen met de informatie na het gesprek. Als je jouw collega ook verantwoordelijk maakt voor het bila gesprek vergroot je de luisteraandacht, omdat jouw collega dan waarschijnlijk meer gaat nadenken over bepaalde vraagstukken. Dit alles heeft te maken met het bila voorbereiden. Start ten alle tijden met een goede introductie en vraagstelling(en) om een duidelijke verhaallijn te creëren. 

Vertoon empathisch gedrag

Tijdens een bila gesprek kan je er dus achter komen dat jouw collega niet actief aan het meeluisteren is. Dit kan erg vervelend zijn, maar het laatste wat je moet doen is dit negatieve gedrag letterlijk benoemen. Zodra je dit doet creëer je het tegenovergestelde effect bij jouw collega. Wat je beter zou kunnen doen is letterlijk empathisch gedrag naar de collega vertonen. Zie je dat jouw collega het erg druk heeft? Dan zou je een compromis kunnen sluiten, zonder dat je dit benoemt. Vraag bijvoorbeeld of je werk van jouw collega kan overnemen zodat hij of zij straks even tijd heeft voor een bila gesprek. 

Communiceer het doel

Om jouw bila gesprek een boost te geven is het ook erg belangrijk dat je duidelijk het bila doel van het gesprek communiceert naar jouw collega. Is het bila doel om bepaalde ideeën over te brengen? Of is het bila doel om samen bepaalde ideeën te bedenken. Beide vragen lijken op elkaar, maar verschillen ook erg van elkaar. Bij de tweede vraag zal de collega actief gaan meeluisteren omdat hij of zij zelf ook met ideeën zal moeten komen. Als je bovenstaande technieken gaat gebruiken in jouw volgende bila gesprek zal je merken dat jouw collega veel actiever gaat luisteren! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.