Waarom is trainen van medewerkers zinvol?

De ontwikkeling van jouw medewerkers is ontzettend belangrijk. Het is niet voor niets dat personeelstrainingen en aandacht voor het ontwikkelen van medewerkers dan ook jaarlijks toeneemt? Het ontwikkelen van jouw medewerkers moet je niet zien als een verplichting, Maar juist als een investering voor de lange termijn. Maar waarom is trainen van medewerkers zinvol? Wij leggen het uit!

Waarom is ontwikkeling van jouw medewerkers belangrijk?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten waarom het ontwikkelen van medewerkers belangrijk is. Veel organisaties zien het trainen van hun medewerkers nog steeds als een kostenpost, want het kost natuurlijk geld. Toch zou je het ook kunnen zien als een investering voor de lange termijn. Door jouw medewerkers bijvoorbeeld te laten trainen op het gebied van communiceren met kracht en overtuiging of kort en krachtig vergaderen zal je merken dat dat dit niet alleen een positief effect heeft op de medewerkers, maar ook op jouw bedrijf. Beter communiceren leidt bijvoorbeeld tot minder fouten op de werkvloer en/of een kortere vergaderduur en/of een betere sfeer in het team.

Gemotiveerde en loyale medewerkers

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheden (SZW) blijkt dan ook dat medewerkers die goede trainingen krijgen een stuk meer tevreden zijn wat, tevens bijdraagt aan een goede werksfeer. Zoals net al werd gezegd heeft het ontwikkelen van medewerkers ook een positief effect op het bedrijf. Als leidinggevende wil je natuurlijk niets liever dan gemotiveerde en loyale werknemers. Als bedrijf heb je het effect van een training nog beter in de hand als je met duidelijke trainingsdoelen werkt. Wanneer je voorafgaand aan een training als opdrachtgever nadenkt over de trainingsdoelen en ook medewerkers vraagt om trainingsdoelen te formuleren, is succes verzekerd.

Trainingsdoelen opstellen

Wil je bijvoorbeeld een training op het gebied van communicatie, persoonlijke ontwikkeling of leiderschap? Zodra je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende soorten trainingen is het belangrijk om alvast voor jezelf bepaalde trainingsdoelen op te stellen. Bijvoorbeeld: medewerkers vragen meer door, of medewerkers stellen duidelijke eisen aan elkaar, of leiders tonen leiderschap en zijn doelgericht. Waarom? Op deze manier hebben zowel jouw medewerkers als jij zelf een concreet beeld bij verbeterpunten,  te realiseren doel en de cursus zelf. Tevens helpen trainingsdoelen om de cursus achteraf gezamenlijk te evalueren. Trainingsdoelen sluiten aan bij het bedrijf, de medewerkers of huidige loopbaan.

Investeren in ontwikkeling van medewerkers

Al met al is het dus zeer efficiënt en tevens belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Naast dat het geld kost, krijg je er als directie of leidinggevende een hoop voor terug. Behalve dat opleidingskosten volledig aftrekbaar zijn, zijn er voor opleidingen vaak subsidies beschikbaar via de eigen CAO of vanuit de overheid. Dit is niet altijd het geval, maar je zou het altijd even kunnen navragen. Streef jij naar een betere concurrentiepositie en hogere kwaliteit van werk en ben je een goede werkgever.? Dan is het ontwikkelen van medewerkers door middel van trainingsdoelen echt heel belangrijk!Waarom is trainen van medewerkers zinvol?