6 gouden tips voor omgaan met agressie

Agressiviteit op de werkvloer, helaas komt dit nog wel eens voor en het kan lastig zijn om te reageren in zo’n situatie. Want wat is er met precies de desbetreffende persoon aan de hand? Waar komt de agressie vandaan? Er zijn een aantal tips waarmee jij, op een respectvolle manier, kan omgaan met de agressie.

Geef elkaar de ruimte

Iemand die agressief is heeft vaak de neiging om dichtbij te komen. Wellicht niet met verkeerde bedoelingen, maar soms gaat dit automatisch. Mocht dit bij jou of een collega gebeuren, probeer dan ten alle tijden zoveel mogelijk ruimte te creëren tussen de agressieve persoon en jezelf. Op deze manier voorkom je bepaalde situaties en zou het kunnen dat de agressieve persoon sneller rust vindt.  

Begrip tonen

Het zou kunnen dat er een reden zit achter de agressie van iemand. Wellicht wil deze persoon de reden niet vertellen, maar het zou kunnen helpen als jij begrip toont. Laat weten dat je deze persoon wil helpen en probeer er, zolang dit mogelijk is, achter te komen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Door wat empathie te tonen zou jij de agressiviteit van iemand wellicht kunnen verminderen.

Vaardigheden inzetten

Weet jij hoe je agressief gedrag kan herkennen? Door een agressieve situatie tijdig te beoordelen weet je vaak ook automatisch hoe je hierop moet reageren. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Als iemand agressief wordt tegen een agressief persoon zal de situatie sneller escaleren, maar er zijn een aantal manieren hoe je hiermee om kunt gaan. Als jij weet wat jouw vaardigheden zijn kun je deze namelijk ook goed inzetten op bepaalde momenten.

Grenzen aangeven

Iedereen heeft bepaalde grenzen. Zeker in vervelende situaties zal je erachter komen dat je grenzen hebt, terwijl je dit eigenlijk niet wist. Komt de agressieve persoon te dichtbij? Geef dit dan op een respectvolle manier aan. Jij hebt je grenzen en iemand dient deze ten alle tijden te respecteren.

Creëer een veilige omgeving

Een veilige werkomgeving houdt niet alleen in dat er gedacht is aan regelmatig schoonmaken en nette werkplekken, een veilige werkomgeving moet ook echt veilig zijn voor het personeel. Door de werkruimte zo in te richten dat er direct ingegrepen kan worden bij een bepaalde situatie, zoals een agressief persoon, voorkom je eventuele escalaties. Door een aantal medewerkers in dezelfde ruimte te plaatsen zal er bijna nooit een situatie voorkomen dat een collega helemaal alleen is.

Een keuze maken

Als je te maken krijgt met agressie op de werkvloer kan dit soms escaleren. Zeker als de agressie ontstaat door een één op één gesprek is het ten alle tijden belangrijk dat de agressie niet de overhand neemt. Hoe doe je dit? Stel tijdig een keuze voor aan de agressieve persoon waar je op dat moment mee te maken hebt. ‘Of je stopt met dit gedrag, of wij beëindigen nu dit gesprek’ is een goed voorbeeld van een vraag waarbij je de uitkomst als het ware bij de andere persoon legt. Neemt de agressie alsnog de overhand? Stap dan, op een respectvolle manier, zelf uit het gesprek om een eventuele escalatie te voorkomen.