Non-verbaal gedrag, signalen opmerken bij een online meeting

In de tijd waarin we leven veranderen er nog steeds een hoop dingen. Ook online meetings zijn daar een onderdeel van en dat is niet altijd even makkelijk. Doet de verbinding het, hoort iedereen elkaar en hoe breng je een boodschap over? Door de komst van online meetings wordt het opmerken van non-verbaal gedrag lastiger. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je bepaald non-verbaal gedrag kunt herkennen!

Het verschil tussen non-verbaal en verbaal gedrag

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie te kennen. Als je gebruik maakt van verbale communicatie breng je een bepaalde boodschap over door middel van woorden. Dat kan mondeling of schriftelijk zijn. Vaak kun je bepaalde ideeën of je mening over iets een stuk beter overbrengen met verbale communicatie. Non-verbale communicatie is dan ook het overbrengen van een boodschap zonder woorden. Hierbij kun je denken aan gezichtsuitdrukkingen, gedrag en houding. Hoe kun je bepaalde non-verbale signalen opmerken tijdens een online meeting?

Getuite lippen

Natuurlijk gaat alles net even anders tijdens een online meeting. Zeker als je bijvoorbeeld een voorstel doet en hier feedback op vraagt wil niemand door elkaar heen praten en kan het soms leiden tot een ongemakkelijke situatie. Toch kan je vrij snel zien wat iemand denkt over een bepaald idee of voorstel. Zit een collega bijvoorbeeld met getuite lippen nadat jij jouw creatieve idee hebt voorgesteld? Dan kan het betekenen dat deze persoon het niet eens is met het voorstel of al aan het denken is aan een alternatief.

Grote pupillen

Het kan soms lastig zijn om goed in de ogen van jouw collega’s te kijken tijdens een online meeting, maar als je jezelf hier even op zou focussen zeggen ogen meer dan woorden. Wist je namelijk dat grote pupillen een teken van enthousiasme en opwinding zijn? Dit is natuurlijk erg leuk om te zien na bijvoorbeeld een belangrijke presentatie of een essentieel voorstel. Daarnaast kun je ook zien wanneer iemand zich ongemakkelijk of onrustig voelt. In dat geval heeft de desbetreffende persoon kleine pupillen.

Naar voor of naar achter leunen

Het zitten achter een laptop is niet altijd even comfortabel. Zeker als je een lange meeting hebt kan het zo zijn dat de lichaamshouding van jouw collega’s op een gegeven moment gaat veranderen. Zie je dat jouw collega’s wat meer naar voor leunen? Dan is dit een goed teken! Dit betekent namelijk dat zij erg gefocust zijn op de persoon die aan het woord is en dat ze graag willen luisteren. Leunt iemand veel naar achter tijdens de online meeting? Dit zal betekenen dat de desbetreffende persoon meer op zichzelf en kritischer is ingesteld. Toch hoeft het niet altijd ‘negatief’ te zijn als iemand veel naar achter aan het leunen is tijdens een online meeting. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dan iemand een comfortabele houding heeft gevonden of voornamelijk aan het analyseren is.

Let op intonatie en volume van stem

Zeker als het gaat om een online meeting kan non-verbaal gedrag soms anders overkomen dan iemand eigenlijk bedoeld. Misschien is een collega heel enthousiast over een bepaald idee, maar zie je dit niet direct terugkomen in de gezichtsuitdrukking. Daarom is het erg belangrijk om toch, waar mogelijk, je stem te gebruiken tijdens een online meeting. Dit is dan ook een vorm van verbale communicatie. Je stem kan namelijk ook zorgen voor een bepaalde uitstraling. Door de juiste combinatie van stemgebruik en non-verbaal gedrag voorkom je eventuele miscommunicatie en is alles direct helder. Zeker tijdens een online meeting is dit erg belangrijk!